Forside » Hvad gør andre? » Historier fra hele landet » Føtex Kalundborg: Integration sker i arbejdstiden

Føtex Kalundborg: Integration sker i arbejdstiden

Flygtninge i praktik hos føtex Kalundborg lærer ikke kun at tælle varer op og holde styr på lageret. Deres hverdag er fyldt med både sprogundervisning, kollegaskab og praktiske opgaver, fordi Dansk Supermarked Group samler integrationsarbejdet på arbejdspladserne.

Foetex-Kalundborg-715x300.png

Dansk Supermarked Group har på landsplan omkring 400 flygtninge i virksomhedsforløb, og detailkæden er i dialog med kommunerne om at tage yderligere 100. I føtex Kalundborg har 12 flygtninge deres daglige gang i et 13 uger langt skole- og praktikforløb. Virksomheden har fundet en formel på, hvordan undervisning og praktisk erhvervserfaring kan gå hånd i hånd for at styrke integrationen.

Den værdifulde rekruttering

Som en stor virksomhed vil Dansk Supermarked Group hjælpe til med at få flygtninge godt i gang på arbejdsmarkedet.

– Integration er et socialt ansvar, som vi gerne vil være med til at løfte, men samtidig er det en værdifuld rekrutteringskanal for os. Det handler i høj grad om at spotte og udvikle kandidater, som vi kan ansætte og beholde i lang tid, fortæller Susanne Bjørn Leire, HR Diversity Partner i Dansk Supermarked Group.

Samtidig understreger hun, at det ikke er alle flygtninge, der bliver ansat efter praktikforløbet. For dem fungerer tiden i virksomheden som et springbræt videre til andre brancher eller uddannelser. Efter forløbet i Dansk Supermarked Group kan de søge videre med forbedrede danskkundskaber og erfaring med den danske arbejdsmarkedskultur.

Sprogundervisning i arbejdstiden

I føtex Kalundborg nikker salgschef Jan Holm genkendende til, at praktik og danskundervisning giver flygtninge en god indgang til det danske arbejdsmarked:

– Vi har sat et mødelokale til rådighed, så flygtningene kan være i praktik om formiddagen og få sprogundervisning om eftermiddagen uden at forlade arbejdspladsen. Det betyder, at de får en stærkere tilknytning til virksomheden og de øvrige medarbejdere, end hvis de skulle bruge to-tre dage om ugen på at gå på sprogskole et andet sted, siger han.

Jan Holm deler sine erfaringer med andre virksomheder på Vestsjælland, der søger inspiration til, hvordan man kan gribe integrationen af flygtninge an gennem virksomhedsforløb:

– Vi er blevet et forbillede på, hvordan man kan køre skole og praktik samtidig, og det er jeg stolt af, siger salgschefen.

Samarbejdet er altafgørende

I Dansk Supermarked Group har man erfaret, at det gode samarbejde med kommuner, jobcentre og sprogskoler er altafgørende for, at virksomhedsforløbene bliver en succes.

– Det er væsentligt for os, at kommunen, jobcentret og sprogskolen ikke arbejder som tre individuelle siloer. Alle tre instanser taler sammen og med os, og vi holder fællesmøder her i varehuset for at sikre, at vi hele tiden er på samme side, siger Jan Holm.

Som HR-partner arbejder Susanne Bjørn Leire tæt sammen med de danske kommuner for at etablere gode samarbejder:

– Vi laver altid klare forventningsafstemninger med de lokale kommuner og jobcentre, så alle parter har det samme mål for øje, når vi går i gang med virksomhedsforløbet, fortæller hun.

Sprogmakker styrker integrationen

Nøglen til virksomhedens succes med at integrere flygtninge ligger i høj grad ved medarbejderne. Den enkelte flygtning bliver tilknyttet en sprogmakker i form af en eksisterende medarbejder, som hjælper dem i hverdagen både fagligt og socialt.

– Det er ikke kun sprogbarrieren, der kan være en udfordring, når vi tager flygtninge i virksomhedspraktik. Nogle gange er der store forskelle på vores arbejdskulturer, og her er medarbejdernes hjælp alfa og omega for at integrationen lykkes, siger Susanne Bjørn Leire og tilføjer:

– Heldigvis får vi gode tilbagemeldinger fra medarbejderne, der lærer nye mennesker at kende og får indblik i deres historier og kulturer.

Tak for tilliden

For salgschefen i Kalundborg er der ingen tvivl om, at det intensive forløb med danskundervisning og praktisk erhvervserfaring har betydning for de flygtninge, der deltager.

– Jeg har flere gange oplevet, at flygtninge, som har været i virksomhedspraktik hos os, kommer tilbage med deres familie for at sige tak for tilliden. Så får jeg et stort kram, og de fortæller, at deres måneder i føtex har givet dem noget ballast til at komme videre med. Det er meget rørende, fortæller Jan Holm.

Fakta

Føtex Kalundborg

  • Detailbranchen
  • Føtex Kalundborg har 155 fastansatte
  • Dansk Supermarked Group har 575 butikker i Danmark

Hent denne case i printvenlig version (pdf)

Sidst opdateret 20/12 2016
Navigation